Какво не знаем за пчелните продукти

Пчелите започват процеса по създаване на мед със събиране на цветен прашец от растенията. Така се получава нектар и всяко едно цвете, посетено от пчела събирачка участва в създаване на нектарен мед. Много от растенията съдържат нектар, с който провокират вниманието на насекоми (пеперуди, оси, пчели и т.н.). Така те се спрат пред цветето и събират прашец.

В процеса по събиране на пчелен прашец и нектар, трансферите, които извършва всяко едно насекомо от поленови зърна на едно цвете до друго помагат за опрашването на цветето.

Повечето нектари от цветята са подобни на състава от захар и вода. В резултат се получава захароза допълнена с воден разтвор. Нектарът може да съдържа и други полезни вещества, а така се създава нектарен мед, който е богат на:

Ензими –  които пчелите произвеждат и превръщат в глюкоза и фруктоза.

Повечето влага трябва да се изпари, за това допринася работата на пчелата, която посрещач, която чака пчелата събирач в кошера и започва да преработва меда с хоботчето си. Така остават около 18 % вода в пчелния мед.

Сам по себе си ензимният процес се извършва така:

Един ензим, превръща голямата част захарозата в захари, фруктоза и глюкоза. Малкото количество от глюкозата преминава във втори ензим, където глюкозата се преобразува в оксидаза, в глюконова киселина и водороден пероксид. Глюконовата киселина превръща меда с ниско съдържание на рН, а така бедна на вода средата е негостоприемна за бактерии, плесени, гъбички и организми, известни още като микроби. Така водородният пероксид създава имунитет срещу тези организми, а медът узрява или се разрежда от ларвите. Пчелите допринасят да се намали влагата в нектара и да се осигури защита срещу микроби.

Самият процес по изпаряване е:

Физическа промяната, която включва отстраняването на водата, чрез външно манипулиране на нектар в части от хоботчетата на пчелите. Следва раздвижване на въздуха в кошера с помощта на крилцата на пчелите и излишната влага напълно изчезва.

Резултатът цели да се постигне нектарен мед устойчив на гъбички, плесен и други бактерии, а това го съхранява години наред дори, без нужда от хладилник.

Нектарният мед се дели на два вида:

Монофлорен мед

Монофлорният мед се извлича от нектара на различни по вид растения. Нектарен мед само от едно растение може да се получи само, когато кошерите са разположени в едно поле засято с едни и същи растения и това поле се простира на 5 км. в диаметър.

Полифлорен мед

Полифлорният мед се извлича от цъфтящи едновременно овощни градини, тревисти ниви и поля, фуражни растения, етерично-маслени и медоносни растения.

Scroll to Top