Как да се грижим за косата

Поддържането добрия вид на косата е сравнително лесно с правилните стъпки. Косата е изградена от протеин, така че поддържането на здравословна диета и добра хигиена е важна част от зашеметяващия вид. В същото време, ето някои други съвети за грижа за косата, и какво можете да направите у дома, за да се получите невероятно красива коса.

Измийте косата пестеливо и използвайте шампоан добро качество. Измиването на косата твърде често може да остави я суха, изложена на вредни външни фактори и лишаване от естествените й природни масла. Целта е да шампоанът за косата да се прилага само два пъти седмично.

Опитайте шампоани, които не съдържат сулфати или парабени. Сулфатите са химически съединения, които създават пяна, но и карат косата да изглежда непокорна. Парабените са консерванти, които причиняват възпаление и очни проблеми след продължителна употреба. И двете химикала не са здравословни за вас и за околната среда, така че опитайте да използвате шампоани с натурални почистващи съставки.

Изберете шампоан, който подхожда на вашия тип коса. Не просто шампоан; който работи за вашия тип коса. Типичните видове включват:

Къдрава или твърди коси, вероятно искате нещо против накъсване и минимизиране на грубия ефект, като например омекотяващ шампоан.

Права или мазна коса – вероятно искате нежен шампоан, предназначен за ежедневно измиване.

Боядисвана или третирана коса, вероятно се нуждаете от шампоан, който е подсилен с екстракти или аминокиселини.

Суха коса – вероятно се нуждаете от шампоан с глицерин и колаген, които да помогне за възстановяване на влагата в косата.

Използвайте балсам, който съвпада с вашия тип коса, дължина и увреждане. Добро правило е, че най-вероятно се нуждаете от малко повече любов към естествената си коса.

Дълбоко подхранване веднъж седмично. Използвайте продукт за грижа за косата, купен от магазина или сами направете домашен разтвор за маска за коса. Подхранващите маски са много добра защита за вашата коса. Такива ще запазят косата мека, здрава и хидратирана.

Кондиционира косата въз основа вида на косата:

За фина коса: Ако имате много накъсваща се косата, опитайте ботанически масла. Използвайте лавандула или масло от чаено дърво. Оставете една минута преди измиете.

За средни до гъсти коси, използвайте овлажняващ крем с естествени съставки. Съхранявайте вашия балсам далеч от светлина. Нанесете балсам във всички части на главата и нека в продължение на 2-3 минути да престой.

Бъдете внимателни, при използване на продукти за грижа за косата с прекалено много протеин. Твърде много протеин може да направи косата късаща се и суха. Протеинът е градивен елемент на здравата коса, така, че избирайте балсами, които са богати на такива балансирани съставки.

Контролен серум срещу накъсване може да използвате в малки количества.

Изплаквайте косата с оцет преди шампоан, два пъти в годината. Правейки това ще помогнете на косата да изглежда блестяща и по-чиста. Наред с това ще се справите с контрола над пърхота. Използвайте 1 част оцет (за предпочитане ябълков оцет) и до 3 части топла вода, след това изплакнете и измийте косата както обикновено.

Хидратиране на косата – използвайте пет масла в комбинация: бадем, рицин, маслини, кокосови и лавандулови масла. Всички се смесват в равни количества. Алтернативно, използвайте яйце в маслото. Нанесете върху косата и оставете в продължение на четири часа преди къпане. Повтаря се два пъти седмично.

Scroll to Top