Есента – сезонът на гроздето – храна и лекарство за всеки

Гроздето е истински капан за слънчева светлина, който природата залага за най-продължително време. Когато узрява късно през есента, гроздето натрупва слънчеви лъчи през цялото лято и ранната есен. Няма друг плод, освен дренките, който така дълго да зрее. Ето, защо, гроздовидния дар на природата е така важен и ценен за човешкия организъм. Разберете и как да откриете най-добрите части за трактори, когато се налага разораване и обработка на земята.

Гроздето е богато на множество ценни съставки, които запазват и възстановяват силите, връщат енергията и самочувствието, засилват здравето у човека.

Гроздето е богато на захари и най-големият дял от тях се пада на глюкозата. Важно е да се знае, че захарното съдържание е правопропорционално на зрелостта в гроздовите семена и зависи от сорта. При някои сортове то е високо до 25%, а само глюкозата надхвърля 15%. Тя се транспортира под форма на захар в човешкия организъм и получаването й в естествения вид спестява много усилия на храносмилателната система.

Витаминното съдържание на гроздето също е високо. В него има изобилие на витамин В група, които са много важни за правилното усвояване на въглехидрати и главно витамин В1. Той подпомага изгарянето на глюкозата до въглероден двуокис и вода и освобождава жизнена енергия.

Съдържанието на витамин С не превишава 8-10 мг%, но това е напълно достатъчно за нуждите на човек, които са ½-1 кг. грозде на денонощие. При това витамин С се оползотворява изцяло от организма, защото гроздето рядко се подлага на обработка и най-често се консумира прясно.

Гроздето е още богато на минерални вещества. Най-голямо е съдържанието му на калиеви соли, които заедно с витамин С обуславят добри пикочогонни процеси. В съставът му има още мед, кобалт, желязо, манган, цинк, сребро, молибдин и др. Тези елементи наред с витамините са важни регулатори на обмяната на вещества и играят същата роля в жизнените процеси на човешкия организъм.

Гроздето е богато на органични киселини, ферменти и багрилни вещества, които имат антисклероично действие и аромати.

Scroll to Top