Засаждане и грижи за нарциси в дворно място

Един от най-интересните цветове и най-популярни в пролетта е розата. Тя активно се отглежда в дома, в градини, в цветни лехи в града и по дворове на къщи. Вижте и кой може да ви е от полза, когато трябва да почистите двор и парцел през пролетта или есента.

Всички растения с луковици на нарциси трябва да се засаждат с ръкавици. Често в съставът им се съдържат токсични вещества, алкалоиди, които влияят отрицателно върху човешкото тяло. Почвата трябва да е подходяща за нарциси, а най-важното е, че това е добре дренирана и питателна храна. Места за засаждане на тези грудки трябва да бъдат защитени от пряка слънчева светлина и вятър. Луковиците се засаждат в началото на септември, преди студовете и трябва да са вкоренени.

Един месец преди засаждането на луковиците е необходимо да се копае земята и да се направи тор: калиева сол, суперфосфат и хумус. Луковиците се засаждат на дълбочина, която надвишава височината на луковицата три пъти. Алеята с нарциси изисква редовно плевене и отстраняване на заболелите растения.

Нарцисите бързо се адаптират към всички видове условия на отглеждане. На едно място, без трансплантация, всяка крушка може да нарасне до пет години.

По своя характер, нарцисите изискват торене с азотни торове. Ако торене на почвата през есента се извършва правилно, след това идва ред на самото засаждането на луковиците, при което не се налага допълнителна тор.

Нарцисите се хранят три пъти по време на вегетация:

– Първото хранене се извършва през пролетта след поникване. За тази цел се ползват комплексни торове. Основното правило – да се следват стриктно инструкциите като поставянето на азот, защото излишъкът може да има пагубен ефект върху цветята;

– Вторият е свързан с храненето и се извършва след появата на стъбла. Калият и азота се поставят в земята на 50 грама квадратен метър;

– Третият е с хранене по време на образуването на цветни пъпки. През този период, също допринася калий и азот, но и в добавка фосфор.

Още по време на цъфтеж на почвата в размер на калиев сулфат се ползват 30 грама на квадратен метър. Ако грудката не се изкопава за промяна, растението се храни пети път в средата на август.

В третата година на цъфтящи растения достига пика на красота. Разцветът на нарциси на сенчесто място не е толкова ярък, но остава по-дълго време.

Ако ви трябва помощ за организиране на дворно място, потърсете фирма с експерти.

Scroll to Top