10 препоръки за съхраняване свежестта на букета

В студения сезон не е желателно да се берат цветя. Тяхното оставяне на открито е почти винаги вързано с измръзване. Драстичното поставяне на цветята от студено на топло в помещение също може да увреди, както вида, така и свежестта им.

По-добре е за известно време да държите букета на сянка. В противен случай, пъпките много бързо разцъфват, а след това увяхват. Това може да се случи и с цветята, засадени на двора. Вижте за почистване на дворове и парцели от тук.

Преди да поставите цветята във ваза, може да откъснете всички долни листа. Ако не го направите, водата ще се влоши, а с нея и букета.

Стъблата трябва да се почистват, така че по-добре абсорбират вода. Вземете остър нож, но не ножици. Направете наклонен разрез към повърхността на стеблото, за да бъде абсорбентът е по-голям. Ако стръка е с люляк, например, или други с плътен повърхностен слой, съветите са да бъдат смачкани или скъсани с нож. Върху меките стъбла, като лале, са достатъчни само фини надраскани резени с игла. Друг важен момент, който е желателно да бъде направен е букета да се остави под течаща вода или потапяне на стъблата в съд с вода. Това не позволява на въздуха да навлезе и също така помага за удължаване на живота на цветя.

Водата за цветове трябва да бъде течаща и чиста, за да се защити откъснатото цвете. В бъдеще продължете да следи нейната чистота. Добре е да се сменя всеки ден и да не допуска листата гният във водата. Добре е и редовно да се прави почистване на градина с двор от увехнали растения.

За допълнително подхранване на растенията във ваза се добавя специален разтвор за рязан цвят. Можете да го закупите във всеки магазин за цветя. Цветя като нарциси, карамфили, лалета се поддържат когато не са прекалено отрупани, а в средния обем на вазата.

Препоръчва се да се поставя аспирин или активен въглен във водата срещу гниене. Може да се стрие на прах половин таблетка аспирин или цяла. След което се разбърква старателно, докато се смеси с вода.

Ако букетът е съставен от няколко вида цветове, няма да съжалявате и ще може да се насладите на дълги пъпки. Например, нарциси, карамфили, не само не отстъпват напълно, но самите те избледняват бързо сравнени със своите съседи.

Стъблата на нарциси, ириси, преди да ги поставите във ваза с вода, трябва да се нагрява в продължение на няколко секунди над пламък на свещ, за кратко време в много гореща вода. Също така трябва да бъдат обработени и тези цветя от стъблото на които се разпределят млечен сок – калии, папрати и други. Тази процедура ще спре отделянето на мляко и водата с букета ще остане по-дълго свежа.

Добре е един път на няколко дни да се премахва изсъхналия край на стеблото на растенията, както и някои своевременни или индивидуални пъпки. Те не само развалят външния вид на букета, но също така ускоряват увяхването на останалите.

Букетът е най-добре да се сложи в светла стая, но трябва да е защитен от пряка слънчева светлина. Отоплителни уреди не влиялият добре на цветовете. През нощта, вазата може да се мести по време на мокро и хладно място. По принцип, при температура от 17-18 ° С, букета ще остане свеж за по-дълго, отколкото ако стои в стая при 22 ° С, например.

Използването на тези насоки, можете значително да удължи срока и свежестта на букета. Въпреки че, разбира се, важно е цветята да са били първоначално в добро състояние. Ако ви трябва почистване с извозване в големите общини се предлага такова.

Scroll to Top