Как да отгледаме маслиново дърво около къщата

Маслиновото дърво е пристигнало до нас от Централна Азия. Въпреки Южният му произход, култивирането на зехтин може да се направи и у дома. Това е вечнозелено растение, което съхранява листата си в разцвет и скромни бели цветя с деликатен аромат.

Предлагаме ви и три фирми, с които може да организирате цялостно почистване на дворове и парцели:

FORI.EU

SMETISHTE.COM

ХАМАЛ.BG

Как расте маслиново дърво у дома?

За да расте маслиновото дърво са необходимостта резници от маслинови семена. Преди засаждането на семена, те трябва да издържат на десет процента алкален разтвор в рамките на дни. Фиданките от маслина се засаждат в саксии на дълбочина 2-3 см. За растежа на маслината се считат най-подходящите условия за въздушни и водоустойчива почва. Можете да добавите към земята натрошени въглища. Ако го направите първите издънки се появяват за три месеца.

Тъй като родното място на маслини е на юг, трябва да се изберете най-слънчевата страна на дървото. Маслиновото дърво се чувства страхотно на слънце, може да издържа на топлина до 42 градуса.

През зимата, температурата в стаята, където отглеждате маслиново дърво в саксия, не трябва да пада под дванадесет градуса.

През топлите месеци, поливането на маслината трябва да се прави редовно, но не прекалено. През зимата поливането е рядко и земята не трябва да се изсушава. Торта трябва да е с високо съдържание на азот. Наторяването на почвата се прави до три пъти в месец април до октомври.

През първите пет години маслината се трансплантирания веднъж годишно през март, когато е необходимо да се премахне старият слой почвата около 3 см. След това трансплантация може да се извършва на всеки три години.

По време на вегетация дава добър растеж самото маслиново дърво и може да се направи обновяване с резитба. Дългите клонове са съкратени, те оставят достатъчно за 5 двойки листа. Формата на короната от маслиново дърво се прави така, както се харесва н стопанина.

 

Scroll to Top