Почистване на барбекю – топ съвети

Умението, което е от съществено значение за всеки готвач е възможността за почистване и поддържане на барбекюто и грила. Следвайте тези съвети, за да си гарантирате най-добрите меса и страхотна форма!

Ключът към овладяването изкуството в почистване на барбекю е редовност и постоянство всеки път, когато ползвате грила. Това е като с тялото, щом сте хапнали вкусна храна, трябва и да измиете зъбите от остатъците й. Един път на всеки 12 месеца обаче трябва да планирате цялостно дълбоко почистване.

Така ще сте сигурни, че всички части са свободни от мръсотия и остатъци.

Ако се грижите добре за своето барбекю, то ще си се отблагодари с поддържа качеството и вкуса на храната, която готвите на него. Ето и някои инструменти и съвети за почистване на барбекю.

  1. Почистете, докато е горещо

Винаги е по-лесно, ако чистите плочите за готвене и скари, докато са още топли, така че когато сте готови с храната, започнете почистването, преди още да сте седнали на масата. Топлината ще помогне да разхлаби мръсотия по повърхността и да направи лека работата на процеса почистване.

  1. Използвайте фолио

За скара на дървени въглища, поставете парче алуминиево фолио така че, когато сте готови за готвене, можете просто да отстраните фолиото със страната в него мазнина и да не се налага да миете.

  1. Нанесете масло

Ако барбекюто ви има чугунени решетки, то е идеално да се почисти с четка масло. Това ще им помогне да се запази и да се предотврати образуването на ръжда.

  1. Право на инструменти

Здравите инструменти за барбекю са съществена част от цялото почистване барбекю. Използвайте телена четка, която е идеална за мръсните места.

  1. Годишен профилактичен ремонт

Един път годишно правете основен ремонт на барбекюто и профилактика с препарат с високо- налягане, за да отстраните всичкия грес и мръсотия от онези труднодостъпни места.

  1. Накиснете в скраб

Ако вашето барбекю е лошо нагоряло, използвайте сапунена вода, в която да накиснете четка. Уверете се, че почистване на скарите старателно като натрупването на мръсотия, може сериозно да влоши скарите. Препарат с абразивни частици или домашен скраб от сода за хляб и оцет, могат да направят лека профилактика на барбекюто.

  1. Покрийте и приберете в кутия

И накрая, не забравяйте да поддържате барбекю покрито, когато не го използвате, това ще спре натрупването на прах и мръсотия и полепването им след това върху ястията.

Разберете от тук за демонтажи.

Scroll to Top