Къде са скривалищата на дървениците през деня

Ако забележите червени сърбящи петна по кожата след сън, тогава най-вероятно дървениците са се настанили в къщата ви. За да знаете със сигурност, че петната не са се появили поради алергии, важно е да познавате добре, как изглежда ухапването от дървеници по тялото.

Информацията е взета от www.preventa.bg

Паразитите отиват на лов през нощта, когато жертвата спи. Това е така, защото през деня тези бавни насекоми бързо ще бъдат унищожени. Това е техният инстинкт за самосъхранение. През деня те се крият в гнездата си. Именно тях, първо трябва да открием, за да се отървем от всички струпани буболечки.

Дървеници в леглото – къде се крият

Ако се чудите в какви мебели живеят дървениците веднага ви казваме. Лесно е за запомняне. Любимите местообитания за малките насекоми са леглата на хората. Това е така, защото те се хранят с кръвта на човека, докато той спи. По тази логика, през нощта те излизат и нападат жертвата. Мебелите обитавани от дървеници не са само спални и легла. Сред любими за дребните вредители са кошетки, дивани, канапета, всички места, където човек обича да прекарва времето си в покой.

Домашните кръвопийци обикновено се крият близо до зоната за отдих на човек, за да изпълзят през нощта и бързо да стигнат до „жертвата“. Обикновено те предпочитат дървени мебели, изработени от естествен материал с много прорези и малки дупки. Именно в тях е удобно да се скрие насекомото.

Дървениците в леглото могат да се скрият и да живеят по самите легла и дивани, директно в дървените конструкции или матраците и спалното бельо за спане. Обикновено това са най-скритите ъгли на рамката на леглото (само дървени, те не живеят, върху метални конструкции), груби и високи шевове на матрака (особено пяна), ъглови секции, гънки на тапицерията, дъното на дивана или фотьойла, дивани подлакътници и възглавници. Тези вредители рядко влизат в тапицерията и само нанасят повърхностни щети.

Насекомите също могат да живеят в килери, в нощното шкафче или скринове. Домашните кръвопиици обикновено се крият по задните стени или вътре в чекмеджетата, особено когато има много недостатъчно използвани елементи. На открити повърхности, на или под масата, няма да намерите паразити.

Дървеници в спалното бельо

Рядко се крият в постелята – мястото е твърде отворено за тях. Освен това чаршафите, завивките и калъфките за възглавници трябва да се сменят и мият поне веднъж месечно, одеялата и възглавниците (дори пухени, дори тези от пера). Хигиенизирането и изпирането на високи градуси е убийствено за вредителите в леглото.

Любимите места за тях са скромни и скрити кътчета, където човек рядко се оглежда. Това е начинът на живот и местообитанието на дървениците. Ако дървениците се крият в постелята, то те или са в много напреднали стадии на разпространение (заселили са цялата къща) или са по места, които не са използвани дълго време.

Дървеница по стени, под и таван

Дървениците могат да живеят само под декоративни материали, тоест върху гол побелен таван, боядисани стени и бетонен под без покритие, няма да се установят. Трябва да ги търсите под тапети или стенни панели, паркет или линолеум, тавански плочки или окачени тавани. Насекомите могат да влязат вътре само в случай на повърхностно увреждане на материала или при наличие на стружки, пукнатини, дупки.

Вредителите по килими

В случай на голямо разпространение домашните кръвопийци могат да живеят по вътрешната повърхност на килима в съседство с пода, но не и в меката част, обърната нагоре. Това се случва само ако килимът лежи намотан дълго време: не се прахосмукира, не се мете, не се тупа, не се повдига и не се премества. Тези насекоми не понасят вибрации и движения и са твърде забележими, следователно рядко избират места, достъпни за хората. Материалът не играе роля, дори ако е вълна, лен, памук.

По-често може да откриете дървеници по килим, окачен на стената.

Креватана дървеница и в картини

Домашните вредители, дървеници са почитатели на всяка домашна украса, окачена на стената – картини и огледала. Такива неща обикновено не се докосват, не се премахват и още повече не се движат, така че е удобно да се скрият зад тях. Тези вредители са особено любители на дървените рамки.

Буболечки по цокли и ключове

Кърпите в апартамента понякога са в контакт с превключватели, но само в малки колонии. Там няма достатъчно място и дори въпреки плътното подреждане на индивидите един към друг, голям брой в такова пространство не се вписват. Между другото, те не се страхуват от токов удар и затова спокойно могат да живеят там дълго време.

Картини

Паразитите могат да бъдат любители на всяка домашна украса, окачена на стената – картини и огледала. Такива неща обикновено не се местят дълго време, не се премахват и още повече не се движат, така че е удобно да се скрият зад тях. Най-вече дървениците избират места като дървени рамки и дървени предмети.

Завеси и пердета

В редки случаи дървеница може да се скрие в гънките на завеси, които не се използват по предназначение. Те винаги висят отстрани на прозореца и никога не се разтръскват. Така попадането на слънчева светлина, върху насекомото е изключено, което напълно ги устройва. Във всеки случай завесите трябва да са плътни. В тънкия материал човек бързо ще ги види и унищожи.

Декор

Елементите на декора, разположени до леглото, също могат да се превърнат в местообитание за дървеницата. Особено ако са в ъгъл близо до стената или имат празнини отвътре.

Необичайни местообитания за дървеници

Дървеници се крият обикновено близо до леглото. Така бързо и безопасно стигат до жертвата си. Затова рядко се срещат в кухнята, в тоалетната стая, в килера. При големи бедствия могат да бъдат намерени, дори на някои нехарактерни за тях места.

Също така, дървениците не рядко избират домакински уреди, детски играчки и само ако не са били използвани дълго време.

Трудно е да се отървем от дървениците. Ако има малко от тях, тогава трябва да намерите време и фирма, за да обработите добре повърхностите. Най-кардиналните решения са да изхвърлите легло или диван с постелки и да купите нови неща. Ако, обаче апартаментът е зле заразен и има твърде много местообитания, тогава само професионалната борба с вредителите може да ги премахне.

Източник: Превента ДДДД ЕООД

Scroll to Top