Рози на двора през зимата – почистване на дворове

Днес ще ви разкажем малко за кралицата на цветята и как може да си планирате почистване на дворове. Повече за това вижте в следващите редове:

Рози на двора през зимата

Розата е кралицата на цветята. Невъзможно е да се устои на нейната красота. Колко много легенди са съчинени и приказки са написани за нейното величие и ненадминатост. Розата е символ на любовта, въплъщение на красотата и съвършенството.

И все пак, може да има или няма градинар, който да няма кралицата на цветята на своя двор. На вашето внимание – нейно височество роза. Това цвете впечатлява с разнообразие от форми, цветове и аромати. Има повече от 15 хиляди. разновидности.

За да зарадват розите със своята красота и великолепие на цъфтежа и вашия двор, не забравяйте да му осигурите почистване на дворове, внимание и грижи. Особено важно е правилно да подготвите розите за зимата.

Как да подготвим розите за зимата

 • Подготовката на розите за зимата започва през август. Прилагат се торове (фосфор, Калиев карбонат). Това ще увеличи зимната издръжливост на розите.
 • В началото на есента се извършва прищипване. Това ускорява узряването и лигнификацията на младите издънки.
 • Преди да покриете розите за зимата, розите се подрязват и се заселват високи, катерливи и стандартни рози. При резитбата на розите се оставят 5-7 пъпки. Нарязаните листа се изгарят. Лечението с фунгициди спасява от развитието на опасни гъбични заболявания.

Не пропускайте и цялостбото почистване на дворове!

Как да покрием розите за зимата

 • Няма нужда да бързате да покривате. Първите леки студове са полезни за розите. Това е един вид втвърдяване на цветя. Най-доброто време е средата на ноември или началото на декември.
 • Поръсете кореновата шийка със суха земя не повече от 30 см (препоръчително е да вземете земята от друго място).
 • Допълнителна защита на розите през зимата може да се направи, чрез мулчиране на почвата между лехите. За това са подходящи тор, дървесна кора или изгнили листа.

Как да покрием розите за зимата

Може да използвате следните материали:

– слама;

– суха зеленина;

– храсти;

– клони от смърч;

– геотекстил, лутросил;

– въздушно-сух подслон.

Има погрешно мнение, че причината за смъртта на розите, през зимата е замръзване. Всъщност розите умират през зимата поради прегряване (излишна влага).

Не може да покриете розите през зимата с торф. Това окислява почвата.

Стърготини не се препоръчват, тъй като в тях се размножават инфекции, а също стават и убежище за насекоми.

Опитни градинари и агрономи са стигнали до извода, че въздушно-сухият подслон е най-добрият вариант за подслон на розите през зимата. Въпреки, че това е доста трудоемък процес, той ще защитават розите с 95% от счупване и от силни студове.

Създаване на въздушно-сух подслон за рози през зимата

 1. Конструкцията на рамката (метална или дървена). Височина не повече от 80 см за увивни рози и 40-60 см за останалите;
 2. Затопляне – може да бъде гума от пяна или хидроизолационна хартия;
 3. Полагаме избрания изолационен материал, върху рамката;
 4. Покриваме го с найлоново фолио;
 5. Фиксираме дъното на филма.

Въздушно-сухият подслон ще осигури розите през зимата с:

– подходяща температура;

– по-ниска влажност, което от своя страна ще предотврати развитието на различни гъбични инфекции.

Земята при подслоняване на рози за зимата трябва да е суха. В топлите зимни дни експертите препоръчват да проветрявате такива убежища от краищата. Ако в селската къща има единични розови храсти, по-добре е да ги покриете с дървени стърготини и да ги с дървена кутия.

При сух подслон издънките на розите остават зелени и напълно здрави.

Важно е, да се отбележи, че неправилно направеният подслон на розите през зимния сезон не само не може да бъде полезен, но и много вреди. Това важи особено за заслони, използващи полиетилен.

Как да покрие розите за зимата, всеки градинар решава сам

Не забравяйте, какъвто и подслон да изберете, най-важното е да останете сухота в него. Природата ще се погрижи и за розите през зимата. В снежни зими тя ги изолира с дебел слой сняг. Това предпазва почвата от замръзване.

Какъвто и метод за скриване да изберете, не забравяйте, че розата е кралицата и трябва да се отнасяте към нея по съответния начин!

Източник: DVOROVE.COM

Scroll to Top