Градинарството, най-здравословното занимание за тялото и ума

Не ние го казваме, а лекарите, психолозите и учените: градинарството е най-здравословното занимание за тялото и ума!

Какво още крият заниманията в градината, за които не сте чували още, вижте какво ни споделиха от извозва.сом. Информацията е събрана в следващите редове:

Към градинарството трябва да се подхожда като към хоби и ако се практикува постоянно – два-три часа на ден, през топлия период от годината, то е истинско противоотрова при стрес и високо кръвно. Това действа като истински антидепресант и подпомага сърдечна дейност.

Градинарството се счита за сложно сетивно преживяване, което позволява на хората да се свържат с първичното състояние. Градинарството има други, по-малко духовни награди. Освен факта, че професията може да бъде източник на свежи и здравословни продукти. Разбира се към градинарството могат да бъдат добавени цял куп дейност от почистване на терени, до засаждане и отглеждане на най-различни екзотични растения.

Скорошно проучване в Холандия предполага, че тези, които приемат градинарството за хоби, могат да се борят със стреса по-ефективно от тези, които практикуват други развлекателни и релаксиращи дейности. След завършване на стресираща задача две групи хора били инструктирани или да четат у дома, или в градината за 30 минути. След това групата, прекарала време в градината, съобщила, че е в по-добро настроение от четящата група. И не сгрешили: тези, които образували първата група, имали по-ниско ниво на кортизол, хормона на стреса.

Обществото, в което живеем днес, ни принуждава да сме под постоянен стрес, то изисква максималната ни способност за концентрация (трафик, работа, текущи дейности, борба с времето, мобилни телефони и комуникационни системи, които използваме), но човешката способност да се справиш с всичко това е границата. Когато бъде достигната максимална точка, ние ставаме раздразнителни, правим грешки, свръхстресирани и напрегнати сме, а също и подложени на натиск, който ни разболява.

Специалистите наричат ​​това състояние „умора на способността за внимание“, а най-доброто възстановяване е релаксиращата дейност, която включва градинарството. Това е дейност, където няма нужда от концентрация, където почивката е активна, където релаксацията е съчетана с продължителни физически усилия, но умерени. С други думи, градинарството е идеалният начин да се отпуснете и да се възстановите напълно.

Градинарството е чудесен начин за борба със стреса и умората на вниманието, тъй като ритъмът на заобикалящата ви среда и повтарящият се, успокояващ характер на градинарството са източници на внимание, без усилия.

Чрез всички тези ползи, които градинарството носи, може да се каже със сигурност, че тази дейност, практикувана дори само за няколко часа седмично, може да се бори с депресията. Тя може да предотврати инсулти и инфаркти, които са основната причина за стреса и липсата на физическа активност.

Има лекари, които препоръчват градинарството като терапия за хора, пристрастени към антидепресанти. В допълнение, градинарството ви извежда на чист въздух и слънце, раздвижва кръвта ви. Копаене, засаждане, плевене и други повтарящи се задачи, които изискват сила или разтягане, са отлични форми на упражнения, особено за хора, които намират по-енергичните упражнения за предизвикателство, като възрастни хора, хора с увреждания или страдащи от хронична болка. Градинарството може да предотврати сенилна деменция или дори да спре прогресирането на болестта.

Не на последно място, градинарството и просто грижата за няколко зеленчука може да ви насърчи да се храните по-здравословно, а също така и да повлияе положително на възприемането на всичко, което природата означава. Няма радост, която може да се сравни с брането на домати от растението, засадено в земята с ръцете ви!

Градинарството е изживяване, което трябва да опитате!

Повече за всичко това и наемането на услуги, четете от този източник: https://www.xn--80adasbd8b.com.

Scroll to Top