Как да се отървете от мебелите, които сменяте, без да ги оставите на тротоара

Незаконно е изнасянето на мебели на тротоара, пред блока или къщата. Така, че ето как може да се отървете от тях, без да бъдете глобени или да го съхранявате в къщата с месеци. Има безплатни програми или фирми, на които може да платите за мобилно събиране.

Мебелите, от които вече не се нуждаете – диванът, леглото или библиотеката – са част от категорията отпадъци. По този начин, съгласно законите за управление на отпадъците, ако ги изоставите в публичното пространство, рискувате да получите глоби между 500 и 2000 лв като физическо лице. Такива закони се базират на това незаконно да се оставят отпадъци на обществени места. По същия начин е незаконно да се оставят отломки или електроника и домакински уреди на улицата. Дори юридически лица, ако бъдат заловени плащат глоба в по-големи размери.

Какви варианти имате за събиране

Може да се обадите на фирма, която предлага услугите по извозване на стари мебели. Фирмите п извозване предлага услуги и за извозване на едрогабаритни отпадъци, включително мебели. Достатъчно е да се обадите и да уточните кога и как могат да бъдат взети вашите мебели.

Частни фирми за събиране и извозване на стари мебели

Може да използвате фирма за извозване на стари мебели. Ето пример за фирма, която предоставя такива услуги. Изпратете запитване до фирмата, след това снимки на мебелите, от които искате да се отървете, за да знаят, колко са износени. И те ви изпращат ценова оферта, която се основава на няколко елемента: колко големи са мебелите, колко време отнема транспортирането им, колко хора участват в операцията, на кой етаж се намирате или колко разстояние е между офиса на фирмата, вашият дом и депото и т.н..

След като приемете ценовата оферта, подготвяте мебелите за доставка. Може да ги разглобите, преди те да ги вземат, или техният екип може да го направи, но срещу допълнително заплащане.

Някои от фирмите за събиране на мебели предлагат и складови услуги, в случай че искате да ги съхранявате извън дома си. Може да си осигурите и кашони, в които да съберете стоките, в случай, че мебелите могат да се разглобяват и за повече удобство, за да не бъдат загубени дребните предмети, части, болтове и гайки.

Ikea обратно изкупуване

Знаете ли, че някои големи вериги, каквото са Икеа, например (но има и много други), предлагат изкупуване на старите мебели.

IKEA предлага собствено решение за тези, които имат мебели от шведската компания: програма за обратно изкупуване. Можете да занесете мебелите на IKEA, които вече сте използвали, в магазините, в замяна, на които ще получите карта за връщане със сума пари, която може да похарчите в магазина. Икеа взема мебелите и след това ги препродава в секцията за употребявани стоки на същата цена, на която ги е купила обратно от вас.

Източник: EVRO.CENTER

Scroll to Top