Забравете содата за хляб! Кухненският продукт, който можете да използвате за почистване на мебели

Знаете ли, че натриевият бикарбонат е една от най-обичаните съставки, използвани в кухнята, но най-вече за почистване на мебели. Изглежда обаче, че има продукт с по-добри свойства, който оставя мебелите безупречни. Трябват ви само две съставки и кухнята ви ще заблести.

Съставката, която кара кухнята да блести

Мебелите в нашия дом са изложени на прах, петна и мръсотия ежедневно, което означава, че редовната грижа е от съществено значение за поддържането им в добро състояние. Добре е да знаете, че не е нужно да инвестирате в скъпи почистващи продукти, пълни с агресивни химикали, за да получите блестящи резултати.

Под ръка има много естествени съставки, които могат да направят чудеса. Сред тях е и бакпулверът, който досега използвахме само за торти и сладкиши. Изглежда обаче, че е много добър деградатор.

Всичко, което трябва да направите е да смесите пакетче бакпулвер с малко вода, докато се образува паста. След това нанесете разтвора върху мястото, което искате да почистите, и избършете с микрофибърна кърпа.

Там, където петната са силни, може да сложите още разтвор и да подейства до 15 минути. След това го изтрийте и ще видите, че всички следи изчезват. Този естествен продукт обезмаслява добре зоната, особено кухненския плот и дори рафтове със следи от масло.

Винаги може да разгледате и за актуалнитецени за извозване на стари мебели от клошарски жилища.

Най-интересните трикове с бакпулвер

Бакпулверът може да се използва за почистване на сребърни прибори, които са потъмнели с времето. За целта смесете малко количество бакпулвер с вода, за да създадете паста и я нанесете върху сребърния предмет. Оставете да действа няколко минути, след което разтрийте внимателно с мека кърпа.

Ако имате проблеми с неприятните миризми в хладилника или в спортните си обувки, бакпулверът може да ви помогне. Сложете малка кутия бакпулвер в хладилника или малко прах в маратонките, за да абсорбира неприятните миризми.

Бакпулверът може да се смеси с вода или душ гел, за да се създаде естествен скраб за тяло. Използвайте го внимателно, за да премахнете мъртвите кожни клетки и да оставите кожата мека.

Содата за хляб може да се използва за почистване на петна или мръсотия от тавани и стени. Смесете я с вода, за да образувате паста и я нанесете върху замърсените зони. Оставете да действа няколко минути, след което избършете с влажна кърпа.

За използвани батерии може да се използва бакпулвер за временно подобряване на електрическия контакт. Нанесете малко количество бакпулвер върху клемите на батерията, след което ги завийте обратно на мястото им. Този трик може да ви помогне временно да възстановите работата на батериите си.

Най-интересните трикове за почистване

Една от най-универсалните съставки за почистване на мебели е белият оцет или ябълковият оцет. Смесете една част оцет с две части вода, за да създадете ефективен почистващ разтвор за всеки тип мебели. Тази смес помага за премахване на петна и мръсотия, оставяйки повърхностите блестящи.

Дървените плотове за маси могат да станат лепкави или мръсни с течение на времето. Проста смес от сол и лимон може да помогне за почистването им. Поръсете сол върху мръсната повърхност, след това използвайте резен лимон, за да го натъркате. Тази комбинация ще разтвори мръсотията и ще остави плотовете блестящи.

Ако сте се занимавали с петна от маркери по мебелите си, пяната за бръснене може да бъде изненадващо ефективно решение. Нанесете малко количество пяна за бръснене върху петната, оставете да действа няколко минути, след което внимателно избършете с влажна кърпа. Повторете процеса, ако е необходимо.

За по-упорити петна или за мека мебел, натриевият бикарбонат е надежден съюзник. Поръсете малко сода за хляб върху петното, оставете го да престои около 15-20 минути, след което използвайте мека четка или влажна кърпа, за да избършете петното. Содата бикарбонат помага за абсорбиране на петна и неутрализиране на неприятните миризми.

Източник: BULKOM.COM

Scroll to Top